Exklusiv Ledarskapsutbildning 6-8 juli

Exklusiv Ledarskapsutbildning 6-8 juli

Exklusiv Ledarskapsutbildning genomfördes den 6-8 juli på Tylebäck.
ROSIG och RIS i samarbete med Militärhögskolan Halmstad samt Försvarsutbildarna.

Bakgrund

Näringsliv och organisationer såväl som svensk försvarsförmåga bygger sin förmåga på att leda och ta ansvar. Reservofficeren tillhör en mycket liten och exklusiv grupp som har fått både organiserad utbildning och träning i ledarskap – redan vid en ålder av ca 20 år. De flesta kan bekräfta det unika i detta vid en jämförelse med mot vad som vanligen gäller i det civila.

De senaste omvärldshändelserna visar särskilt på betydelsen av att leda och ta ansvar. Ur ett krishanterings- och icke-militärt perspektiv kan konstaterats att både näringsliv och organisationer såväl planerat och genomfört åtgärder som kommit att få såväl omedelbara som bestående effekter.

Överställda mål

  1. Deltagaren: Ge deltagaren förståelse för ledarskapsmodellen kopplat till grupputveckling.
  2. Folkförankring: Skapa ringar på vattnet och visa omvärlden att reservofficer står för Leda och ta ansvar. Genom att reservofficerare får kvalificerad ledarskapsutbildning även ”mitt i livet”, under sin civila karriär, visar vi på den dubbelriktade och livslånga och civilt tillämpbara relationen mellan Försvarsmakten och det civila.
  3. Komplettera det civila: Bidra till det civila arbetslivets ofta begränsade tillhandahållande av organiserad ledarskapsutbildning.
  4. Attraktion: Synliggöra mervärdet i det civila av att bli och vara reservofficer. Detta leder till positiva effekter för genomförandet av ett stärkt totalförsvar. 
  5. Kapitalisera: Sverige kapitaliserar på redan gjord investering. Kostnaden för att utbilda de befintliga RO är 18 miljarder samtidigt som samhället behöver bygga totalförsvaret snabbt och kostnadseffektivt. 

95-5 middag – 6 juli

Den 6 juli samlades RIS och ROSIG under kamratlig samvaro för presentation och dialog om modellen 95-5 samt Totalförsvars-reservofficeren. Presentationen förgicks av en gemensam middag där Militärhögskolan Halmstad genom Mj Stefan Klawitter presenterade sin framtida inrikting 2023-2024.

Ledarskapsutbildning 7-8 juli

Syftet med kursen var att erhålla: 

  • Kunskap och förståelse avseende ledarskapsmodellen och ledarskap kopplat till grupputveckling.
  • Förmåga att reflektera över och utveckla egna ledarhandlingar, för att nå högre effektivitet.
  • Kunskap om och metoder/verktyg för att skapa effektiva team.

Tyngdpunkten låg på det utvecklande ledarskapet. Ledarskapsmodellen är framtagen av Försvarshögskolan (FHS) och används i Försvarsmakten samt i näringslivet.

Foto: Pierre Dicksson
Foto: Pierre Dicksson

Kursledningen för denna pilotkurs bestod av: instruktör och reservofficer (Ro) Per Sandelin Försvarsutbildarna, Mj Stefan Klawitter Militärhögskolan, adjutant Ro Bertil Garpland Försvarsutbildarna samt kurschef Ro Lennart Bergström Försvarsutbildarna & ROSIG. 

Ro Lars-Gunnar Olsson Utbildningsledare Väst såg till att arrangemanget kunde ordnas trots den knappa tidsramen.

Öv Fredrik Zetterberg Chef för Militärhögskolan Halmstad deltog under fredagen.