Fraenkels Kanna 2024 i Oslo

ROSIG truppen bestående av sex personer ankom redan fredag kväll första helgen i juni till Veteranernas Hus vackert beläget vid Oslofjordens strand. NROF-Oslo mötte upp för förbrödring och riklig mängd av hembakad pizza.

Reglerna inför lördagens tävling reglerades på innovativt sätt genom att det lag med högst genomsnittligt poäng skulle vinna. ”Alla telles” blev tävlingens devis och det skapade ett visst allvar hos alla deltagarna.

För det första momentet ”Kartläsning från stationspunkt” begav vi oss så tidig lördagsmorgon upp till Leirsund. Detta tävlingsmoment innebär att man sticker nål i en karta på mål som angivs i terrängen. Eftersom vi befann oss på en stålbro och intill en högspänningsledning gav syftkompassen oss denna gång begränsad hjälp och resultatet blev mediokert för samtliga deltagare. Ett par norrmän dock boende i området fick nästan full pott! Inför nästa tävlingsmoment som var orientering begav vi oss så norrut och till Sandtjernshytta. Orienteringen som visserligen var i mycket flack terräng för att vara i Norge blev ganska besvärlig då tydliga terrängpunkter var få och kartunderlaget något dåligt uppdaterat. Som tur var kunde vi alla få oss ett svalkande dopp i Sandtjern efter det svettiga löpet.

Avslutande moment var skjutning som utfördes strax intill på garnisonen Sessvollmoen. Denna gång ingick både pistolskytte och gevärsskytte (halvauto 0.223). Det senare var något ovant för ROSIG deltagarna men det var ändå spännande att få pröva på något nytt tyckte alla.

Efter utfört skytte och annalkande åskskurar tog vi oss åter till Veteranerna Hus där det väntade ”fräschning”, välkomstdrink och middag. Vi blev serverade utsökt grillbuffé som förberetts hela dagen genom ”långkok” och norrmännen bjöd även på sitt hembryggda goda öl. Det delades ut priser i många åldersklasser av arrangörsduon Egil och Kåre. Bland annat vann vår Greta guld klass 5. Under tacktalet och i den ljumna junikvällen vid fjordens strand hälsandes också NROF-Oslo välkomna till nästa bykamp i Göteborg hösten 2025.

Hur gick det då i med bykampen? Jo, det 19 man starka NROF-Oslo vann åter igen Fraenkels Kanna med genomsnittspoängen 162. ROSIG´s 6 mannatrupp hade genomsnittspoäng 147. I den individuella tävlingen blev det Norge, Norge ,Norge på pallen med L-T Ruud, A Hamre och J K Bö i nämnd ordning.