ROSIG – Mönstrar i Göteborg

ROSIG – Mönstrar i Göteborg

Plikt- och Prövningsverket slog upp sina dörrar i Göteborg den 24 augusti. ROSIGS styrelse blev kort därefter, 7 september, exklusivt inbjudna till att MÖNSTRA. Eller rättare sagt få en ordentlig genomgång hur det går till.

I korthet har Plikt- och Prövningsverket till uppgift att

Hitta Sveriges Styrkor

Årligen kallas 19 000 av Sveriges 18-åringar till mönstring. Det är första steget för att kunna genomföra en grundutbildning med värnplikt.

I samband med mönstringen genomgår 18-åringen följande steg

  1. Ett teoretiskt prov
  2. Test av syn hörsel och färgseende
  3. Styrketest – Isokaien
  4. Kolla av EKG, puls och blodtryck innan cykel test
  5. Hälsokontroll – träff med en läkare
  6. Intervju med psykolog
  7. Träff med en inskrivningshandläggare (oftast en officer från FM)

Därefter placering på förband och Grundutbildning i sin huvudtjänst.

Vissa utvalda får genomföra jägarprovet. Upp och ner på en bänk 75 gånger per ben. I ryggsäcken finns 20 kg vikt. Vår ordförande visade hur det ska gå till.

Foto: Lennart Bergström

Chefen för Plikt och Prövningsverket i Göteborg Kristina Olsson presenterade den nyrenoverade lokalen invid Slottsskogen och redovisade gången för de som mönstrar. Kommunikatör Carl Åström höll sedan en kort presentation om verket.

Foto:Lennart Bergström

Efter presentationen hade ROSIGs styrelse möjligheten att genomföra det planerade styrelsemötet i ett av verkets sammanträdes rum.

Foto:Lennart Bergström

Vi vill rikta ett stort tack till Kristina Olsson och Carl Åström för deras insats, samt Kommunikationsdirektör Marinette Nyh Radebo som initierade Mönstringen. Vår ordförande tackade med den traditionella gåvan till Kristina och Carl.