Drönarutbildning för Reservofficerare 2023

Drönarutbildning för Reservofficerare 2023

7 oktober, 2023 av Pierre Dicksson

Första omgången Reservofficerare utbildades till drönarpiloter av Swedron Academy i Göteborg den 7 oktober. Totalt 25 deltagare utbildades. Grundkursen i drönarflygning genomfördes i krispigt soligt höstväder under en hel lördag, 08-17, vid Långedrags Sjöscoutkår hus och terräng vid havet i Göteborg. Marcus Aronson, räddningstjänstens James Bond, ansvarige för drönarverksamhet och delaktig i metodutveckling och implementering av drönare och utbildningen av fjärrpiloter i SÄFR, ledde utbildningen tillsammans med en kollega som var expert på IR. 

Programmet innehåll:  Vad är en drönare? Varför drönare? Varianter av drönare och sensorer. Begränsningar. Applikationsområden. Risker. Lagar och regler. Praktik med tips & trix. 

Vi tackar SAAB för att de ställde upp på en lördag med full staffing med sin SUV-grupperade Giraffe 1X under ledning av Övlt Anders Skyttebol. Giraffe 1X, en militär version av snabbgrupperad 3D radar – som hanterar tusentals samtidiga luftfarkoster och är en sann Dronetracker. 

Vi kommer kanske att hålla flera utbildningstillfällen m h t förfrågningar. Tack vare att vi kunde utöka antalet deltagare så fick vi möjlighet att bjuda in några utomstående icke-reservofficerare som ett led i att sprida ringar på vattnet om reservofficeren.