Navigationsövning med M20

Navigationsövning med M20

Mitt i den varmaste och längsta värmeböljan i mannaminne träffades 10 ROSIG-medlemmar i Norra Hamnen Strömstad. Det var tredje gången som ROSIG arrangerade navigationsövning med Minsveparen M20. Efter bunkring av diverse förnödenheter och fartygsgenomgång blev deltagarna indelade i SB och BB vakt.  Övningsförutsättningar delades ut och nästa dags rutt till Väderöarna planerades.

På lördag morgon 09:00 kastades det så loss och fartyget styrde söderut. Första stopp blev Havsstenssund för lunch och därefter gick vi utomskärs mot Väderöarna. Turligt nog hann vi precis förtöja innan en rejält men kortvarigt oväder var över oss. Förutom fortsatta sjökortprepareringar hann vi även med ett intressant besök i lotsutkiken på ön.

Söndag, uppställning 08:00 efter frukost och morgonbad. Efter att blivit varma i kläderna den första dagen fick vakterna denna dag visa sina färdigheter genom ”ubåtsjakt”. Detta innebär att hitta små avgränsade grund med traditionella metodder (ej GPS) och på grundet skjuta lodskott! Båda vakterna lyckades väl och prickade grunden med 30m marginal. Lunchstopp denna dag blev Marmorbassängen på Hållö. Den som varit där förstår att badpausen fick bli extra lång. Efter fortsatt ubåtsjakt och ett antal ”man-över-bord-övningar” siktades så Orust och Hällevikstrand där vi med lite trixande kunde lägga till vid den gamla ångbåtsbryggan till Käringön. Byssan (köket) var denna kväll entledigad då det blev kvällsmiddag iland på restaurang Erwings.

Måndag, och sista dag gick vidare söderut babord och styrbord om begränsningar givna från övningsledningen . Förutom att en vakt missade en koordinat och på så sätt gick in i minering skedde få ”missöden”. I samband med lunchstopp Klädesholmen fick alla deltagarna chans att manövrera det 70 ton tunga skeppet in och ut från kaj. Återställning och städning påbörjades i höjd med Björkö och när vi nådde slutmålet Maritiman i Göteborgs hamn var vi nästan klara att mönstra av. Övningsledningen kunde konstatera att alla deltagarna hade höjt sin kompetens avsevärt och det fanns inte mycket kvar att anmärka på. Deltagarna i sin tur tackade för några intensiva och lärorika dagar.