NM i Fältidrott -en sprucken kompass från Guldet

NM i Fältidrott -en sprucken kompass från Guldet

Första veckan i augusti fick ROSIG ett samtal från det norska reservofficersförbundet NROF. Två veckor därpå skulle Nordiska mästerskapet i fältidrott äga rum och det ordinarie laget från Sverige hade pga karantänsregler nödgats lämna återbud på kort varsel. Efter en kort sondering kunde ROSIG dock med ställa upp med 4 deltagare och färska COVID-pass!

Det visade sig till senare att även Finland (FROF) och Danmark (HPRD) hade lämnat återbud så därför stod nu kampen mellan Norge och Sverige.

Sent på fredagskvällen anlände så den svenska truppen till Oslo för inackordering hos arrangören Kåre Gulliksen.

Lördag morgon inleddes så tävlingen med Pistolskytte på Löwenskiöldsbanan i Baerum NV om Oslo. För att bli riktigt varma i kläderna så genomfördes först det Norska Skarpskyttemärket. Därefter tog mästerskapets pistolmoment vid och det sköts med fyra serier på olika stora mål. I vanlig ordning räknades det i inner och ytterzon samt träff i själva tavlan förstås.

Därefter förflyttade vi oss till Fossum idrottsplats för ”Kartläsning från stationspunkt”. Vi trodde nog att den tydligt synliga hoppbacken i Holmenkollen skulle vara ett av målen för delmomentet men så icke. I detta tävlingsmoment ska man på en tom karta med en säkerhetsnål markera objekt/mål som är utpekade i den verkliga terrängen. Svårt ja, men inte helt hopplöst med den tillåtna syftkompassen.

Tillbaka på pistolskyttebanan drog vi därefter ut på det sista delmomentet Orientering. Banan var 3,5km och gick runt i terrängen vid skjutbanan och Ilafängelset (tid Grini). Vi tyckte nog att terrängen var ganska besvärlig med mycket snår och igenväxta stigar. Dock lyckades ”de svenska” här väl med undantag för Greta Jodal som tappert fullföljde banan med en sprucken kompass!

Senare samma kväll bjöds vi, lägligt, på prismiddag hemma hos Kåre. Förutom trevligt sällskap från en del av den norska truppen så fick vi njuta av hemmagjord pizza från den nyuppförda vedugnen i trädgården.

Hur gick det då i mästerskapet? Jo i den individuella tävlingen så blev det svensk seger för Henrik Johansson. Silvret gick till Egil Gulliksen och tredjeplatsen tog Andreas Hamre. ”De svenske” lyckades också med tre klassvinster. Henrik J i klass 5, Per Karlsson i klass 6 och Hans Ericsson i klass 7. Dessutom tog Greta J silver i den enda damklassen.

Lagtävlingen kammade dock Norge hem med 591p mot Sveriges 546p. I lagtävlingen räknades det individuella resultatet från två män och en kvinna från varje land. Vi kunde, lite förargligt, konstatera att en sprucken kompass förmodligen skiljt oss från guld platsen i landskampen. Detta faktum glömdes dock snabbt under kvällens trevliga gemyt.

Ett stort tack till NROF för en ”flott” genomförd tävling och en speciell eloge till de båda bröderna Gulliksen.