Sveriges Reservofficerare är Totalförsvar

Reservofficerare är en väsentlig del av Totalförsvaret – Under 2020 kommer Sverige för första gången på 30 år att genomföra en större total försvarsövning – TFÖ 2020.

Målet för det civila försvaret är tredelat, värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till försvarsmaktens förmåga vid väpnat angrepp. Det civila och militära försvaret skall öva tillsammans och syftet med övningen är att stärka vårt lands försvarsförmåga.

I Finland finns 28 000 reservofficerare som till vardags jobbar i näringslivet, skolor, motsvarighet till våra kommuner och regionindelningar. Att bygga upp administrativa funktioner och medvetande är därmed på många vis inte en uppgift som är på tapeten i Finland. Det är så att säga redan inbyggt genom de 28 000 reservofficerarna.

Exponentiellt tänkande – så vi  tänker att Sverige Reservofficerare är samma typ av kanal för att ge totalförsvar och krisberedskap ett ansikte som även i Sverige går att använda som ”inbyggd” lösning för att naturligt utnyttjas för ändamålet. 

Nu när både Försvarsmakten, vår närliggande Garnison och Länsstyrelsen, har skarpa uppgifter så vill vi göra vad vi kan för att bidra genom våra medlemmar. Vår medlemmar, alla tränade reservofficerare, jobbar till vardags i Göteborgsområdets olika delar av näringslivet, kommun, region, skolor mm. och dessa är aktiverar celler.

Aktivering av de dubbla kompetenserna som en reservofficerare har, kan vara en bra väg mot både medvetande och verkstad för att lösa frågan om uppbyggande av ett svenskt Totalförsvar.

Flera reservofficerare från ROSIG genomförde nyligen Försvarsutbildarnas kris beredskapskurs i Tylebäck. I samarbete med MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) hölls en mycket relevant 2-dagarsövning med focus på civil krishantering. Jag vill påminna om att ROSIGs medlemmar har tillgång till Försvarsutbildarnas kursutbud. Du kan läsa mer om det på www.forsvarsutbildarna.se  

Sveriges Reservofficerare (SVEROF) lanserar inom kort en ny portal som inte minst kommer att verka för totalförsvarstanken, attrahera och behålla reservofficerare och mycket mera.

Årsmöte: Nästa ROSIG arrangemang är årsmötet den 27:e februari på Royal Bachelors Club. Kallelse kommer tillsammans med årsberättelse och ett fullmatat vårprogram i början på 2020.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Pierre Dicksson
Ordförande ROSIG, Ledamot av styrelsen i SVEROF och Reservofficerarna

I samarbete med Göteborgs Garnison och dess kamratföreningar skickas tidningen Älvsborgarna till sällskapets medlemmar.