Öppen Mäss – 18 maj

Öppen Mäss – 18 maj

Vår öppna mäss den 18 maj spann vidare på evenemanget tidigare i vår då Försvarsmakten var i centrum. Denna gång var Civila försvaret i centrum och därmed kunde vi få helheten – Sveriges Totalförsvar.

Sveriges Motståndskraft

RO/kk Niklas Nordgren Försvarsdirektör i Halland, guidade de 32 deltagarna, igenom dagens civila försvar och vart vi är på väg. Ämnet var högaktuellt då Sveriges regering samma dag tagit beslut om framtida inriktning.

Länstyrelsen och ytterst Landshövdingen har svåra avvägningar att ta i ett skarpt läge då vår säkerhet skall beaktas, såsom

  • att tillgodose invånarnas trygghet, säkerhet och hälsa, 
  • att säkra försörjning och skydd av samhällsviktiga funktioner, att upprätthålla grundläggande värden: demokrati, rättsstat, mänskliga fri- och rättigheter, 
  • att under alla omständigheter försvara Sveriges frihet, säkerhet och rätt till självbestämmande, 
  • att främja stabilitet och säkerhet i vårt närområde,

Hårt tryck på Försvarsutbildarna – Ett helt nytt Hemvärn

Ro/öv Bo Stennabb, Generalsekreterare Försvarsutbildarna, redovisade dagen situation inom Försvarsutbildarna. Ett oerhört stort tryck och engagemang finns hos Rikets innevånare att få delta i och stödja landet. Tillströmningen av medlemmar som söker sig till Försvarsutbildarna efter Rysslands invasion i Ukraina syns i antalet medlemsansökningar och till olika befattningar inom Hemvärnet. Hemvärnet har sedan invasionen fått över 22 000 anmälningar. Försvarsutbildarnas medlemsökning per vecka har fullständigt exploderat.

Trycket på organisationen som eftersträvar fortsatt kvalitet i verksamheten är stort. Stora behov finns att få in instruktörer och kurschefer för att möta behovet. Där spelar spelar reservofficerarna en viktig roll med sitt ledarskap och kunskap. Vill du bidra så kontakta ROSIG och vi guidar dig vidare.

Militärhögskolan

Mj Stefan Klawitter redovisade kort om Militärhögskolans utbildning om reservofficerare. Genom vårt mycket goda samarbete med Stefan planeras nu en Pilotkurs i ledarskap som vi får återkomma till senare.

Tack

Stort tack till Niklas Nordgren, Bo Stennabb och Stefan Klawitter för er medverkan som gjorde tillställningen så lyckad. Ett speciellt tack till mässofficer Jack Sangen-Engström och personalen på mässen samt VB med personal.

Special task force öppen mäss:

Per Sagert
Pierre Dicksson
Lennart Bergström